RESEPI BUTTER CHICKEN
Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sudu besar butter
1 sudu besar cili merah - cincang
2 cili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese (optional)
Beberapa keping cheese (optional)
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - (optional)
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil serbuk kari
1 sudu besar tepung gandum/ tepung jagung
1 biji telur
Cara cara:
1. Perap ayam dengan bahan perap selama 1-2 jam.
Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan.
Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dengan butter.
Tumis chili dan daun kari sehingga wangi.
Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih.
Masukkan pula cheese.
3. Masukkan serbuk perasa ayam Knorr, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
4. Akhir sekali, masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya.
No comments:
Post a Comment