RESEPI KARI IKAN KELI




RESEPI KARI IKAN KELI
hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahannya: 
● 3 ekor ikan keli segar- siang, cuci bersih dengan asam jawa dan limau nipis- kerat 2
● 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dihiris halus
● 2 tangkai daun kari
● 5 tangkai kacang bendi
● 1 peket kecil rempah kari ikan dibancuh dengan 1/2 cawan air
● 2 cawan santan sederhana pekat
● 1 sudu besar air asam jawa cair
● garam secukup rasa
● minyak untuk menumis

Cara memasaknya :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.

2. Masukkan daun kari dan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan santan dan kacang bendi. Biar mendidih.

3. Apabila bendi lembut, masukkan ikan keli. masukkan garam, air asam jawa dan biar mendidih. Rasa garamnya. Jika cukup rasanya, bolehlah ditutup api dan sedia dihidang.

MasterView

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment