RESEPI NASI GORENG CINA
Bahan-Bahannya:
● 2 pinggan nasi putih
● 1 cawan udang basah (buang kulitnya)
● 1 cawan isi ayam (direbus dan disiat)
● 1 cawan kacang peas
● 4 biji telur (dipukul)
● 5 biji cili merah (ditumbuk)
● 5 ulas bawang merah
● 1 pokok daun bawang (dihiris)
● Garam secukup rasa
Cara masaknya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili, Kemudian masukkan udang serta daging ayam dan kacang peas.
2. Biarkan selama lima minit, kemudain masukkkan telur sambil dikacau-kacau.
3. Masukkan nasi serta sedikit garam gaulkan rata-rata dan taburkan daun bawang.
4. Bila telah masak angkat dan bolehlah dihidangkan. Semasa menghidang, taburkan daun bawang.
No comments:
Post a Comment